Kategoriat
Blogi

Miksi Vasemmisto?

Toisinaan kysytään, miksi olen juuri Vasemmistoliiton ehdokas. Tässä bloggauksessa käyn pähkinänkuoressa läpi syyt puoluevalinnalleni.

Haluan edustaa puoluetta, joka on ajanut moniarvoista, arvoliberaalia ja ympäristön kannalta kestävää yhteiskuntaa jo vuosia. Vasemmistossa uskotaan laajasti koulutukseen, tieteeseen ja sivistykseen, jotka ovat itselleni merkittäviä arvoja. Vasemmisto kannattaa rohkeasti vahvaa hyvinvointivaltiota. Koen Vasemmiston läpileikkaavien arvojen eli sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja työntekijöiden kunnioittamisen myös itselleni tärkeiksi arvoiksi. Tämä viimeisin on isoin erottava tekijä verrattuna esimerkiksi Vihreisiin, mikä näkyy käytännön kuntapolitiikassa vahvasti esimerkiksi suhtautumisessa julkisten palveluiden yksityistämisiin ja ulkoistamisiin.

Yksi tärkeimmistä asioista on, että haluan edustaa puoluetta, joka on varoittanut ilmastonmuutoksesta ja maapallon kantokyvyn loppumisesta todella, todella pitkään. Silloinkin, kun se ei ollut kovin muodikasta tai suosittua. Mielestäni Suomessa on vain kaksi puoluetta, jotka ylipäätään uskottavasti yrittävät puuttua ilmastokriisiin, Vasemmisto ja Vihreät – joista toki molemmat voisivat olla vieläkin radikaalimpia. Toivon tosin, että muutkin puolueet tulisivat vahvemmin mukaan, sillä jokaista tarvitaan isojen haasteiden ratkaisemisessa.

Vasemmistoliitto on kuitenkin Vihreitä radikaalimpi ja puolueessa myönnetään rehellisesti, että ilmastokriisin ratkaiseminen vaatii paitsi ylikulutuksen lopettamista myös perustavanlaatuisia, pysyviä yhteiskunnallisia muutoksia. En ole koskaan uskonut, että elinkelpoinen maapallo on yhteensovitettavissa jatkuvan, loputtoman kulutuksen lisäämisen kanssa. En myöskään usko, että loputon kulutuksen lisääminen parantaa tietyn pisteen jälkeen kenenkään elämänlaatua tai hyvinvointia.

Allekirjoitan puolueen perusarvot: tasa-arvo, vapaus ja kestävä kehitys. Helsingissä Vasemmisto on ajanut onnistuneesti viime vuosina mm. vanhustenhuollon parantamista, varhaiskasvatusta, ilmastonmuutoksen torjuntaa, elävän kulttuurin lisäämistä, kaupunkipyöräverkoston laajentamista, turpeen polton kieltämistä ja parempaa sisäilmaa. Kuntatasolla Vasemmisto on ehtinyt myös keskittyä ns. tavallisten ihmisten asioiden hoitamiseen tiettyjen puolueiden keskittyessä enemmän niin sanotusti pormestarointiin.

Moni on kysynyt, miksi en liity isoon puolueeseen, jossa koulutustaustani huomioiden minulla olisi hienoja uramahdollisuuksia. Ehkäpä juuri siksi. Jos politiikkaa tekee oma ura edellä, se aiheuttaa paineita tiettyihin kompromisseihin, joita en ole valmis tekemään. En nimittäin halua olla poliitikko, joka ei voi suututtaa rahoittajiaan ja siksi tekee päivästä toiseen päätöksiä, joiden takana ei itseasiassa voi täysin seistä. En halua olla sellainen ihminen, joka juhlapuheissa kyllä pitää ilmastoasiaa tärkeänä, mutta äänestyksen tullessa äänestääkin tietyn etujärjestön mielipiteen mukaisesti. En ylipäätään harrasta politiikkaa urasyistä, vaan siksi, että koen välttämättömäksi edistää oikeudenmukaisempaa, kestävämpää ja edistyksellisempää yhteiskuntaa.

Tiedän kokemuksesta, että taidolla ja tiedolla on mahdollista vaikuttaa myös pienemmän puolueen riveistä asioiden kulkuun. Itselle tärkeiden päämäärien lisäksi on todella tärkeää myös laittaa painetta isommille puolueille jättää kaikista isoimmat hölmöilyt tekemättä.

Juristi Vasemmistoliiton ehdokkaana..?

Kuva Jodel-somepalvelusta elokuulta 2020

Jotkut pitävät Vasemmistoa erikoisena valintana juristille. Eikös juristin pitäisi politiikassaan ajaa vain veronkevennyksiä ylemmälle keskiluokalle, leikkauksia muiden sosiaalietuuksiin, mahdollisimman kalliita oikeudenkäyntejä ja suurta määrää yritystukia? En itse kuitenkaan usko sellaiseen intressipolitiikkaan, jossa jokainen ajaa vain omaa tai vieläpä useimmiten kuviteltua omaa etuaan. Uskon siihen, että päätöksiä tulisi tehdä yhteiskunnan kokonaisetu edellä. Vasemmisto sopii juristin puolueeksi siinä missä Kokoomuskin.

Myös juristi voi ajatella solidaarisesti, kannattaa aktiivista sosiaalipolitiikkaa, haluta suojella ympäristöä ja olla tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden puolella. Juristeissa on itseasiassa enemmänkin vasemmistolaisesti ja vihreästi ajattelevia, mutta valitettavasti se on hienoinen tabu tietyissä piireissä.

Tiesitkö muuten, että jokaisen Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaan tulee sitoutua toiminnassaan vastustamaan väkivaltaa ja puolustamaan ihmisten välistä tasa-arvoa ja sanoutumaan irti kaikesta rasismista, sekä kunnioittamaan ehdokkaana Vasemmistoliiton perusarvoja. Mielestäni tämä sitoumus kiteyttää hyvin sen, mistä Vasemmistoliiton politiikassa on kysymys. Etenkin kun nykypäivän politiikassa on selvää, että vastaavaa sitoumusta eivät kaikki puolueet edellytä.