Kategoriat
Blogi

Kuntapolitiikka on ilmastopolitiikkaa

Kuntapolitiikka on myös ilmastopolitiikkaa, sillä kuntapolitiikassa ratkotaan ruohonjuuritason kysymyksiä ja tehdään konkreettisia ratkaisuita niin ympäristön kuin ilmastonkin osalta. Helsinki on Suomen suurin kaupunki ja sen päätökset ovat niin isossa mittaluokassa, että ne vaikuttavat paitsi Helsinkiin myös koko Suomeen. 

Henkilökohtaisesti uskon, että niin ilmastokriisille kuin diversiteettikriisille voidaan vielä tehdä paljonkin. Voimme hidastaa lähestyvää katastrofia sekä varautua tuleviin ääri-ilmiöihin. Kaikki toimet tulee tehdä reilusti siten, että köyhimmät eivät joudu maksumiehiksi. Meidän tulee edistää suomalaisen yhteiskunnan vapautta, tasa-arvoisuutta ja hyvinvointia, ja estää suomalaisen nuorison radikalisoitumista ääriliikkeisiin tarjoamalla oikeita vaihtoehtoja, tulevaisuutta ja mahdollisuuksia kaikille, ei vain harvoille.

Välillä tuntuu, että kaikki eivät ymmärrä miten suuri vaikutus kovaa vauhtia käynnistyvällä ilmastokriisillä on nuorten tulevaisuuteen ja näin ollen myös valintoihin. On todella epäreilua, että nuorille, itseni verrattain nuorena mukaan lukien, on jätetty aivan uskomaton ympäristövelka maksettavaksi. Tieto siitä, että maapallo todella uhkaa vajota elinkelvottomaksi, eivätkä useat valta-asemissa oleva ihmiset välitä siitä laisinkaan, on murskaava.

Uskon myös, että kansalaisten elämänlaatu paranee eikä heikkene, kun siirrytään kulutuskulttuurista ihmisten kulttuuriin ja lakataan käyttämästä luonnonvaroja yli maapallon kantokyvyn.  Meidän tulee kerätä sellaista rikkautta, jolla on arvoa, kuten vanha slogan kuuluu. Onkin tärkeää muistaa, että elämänlaatua voi parantaa nostamatta elintasoa (kulutusta). Yhteiskunnalliset päätökset tulisi tehdä siten, että ekologisempi vaihtoehto olisi kansalaiselle helpompi, edukkaampi ja muutenkin parempi. Yksityisautoilun sijaan kunnan on tuettava joukkoliikennettä ja parempia pyöräily- ja kävelyreittejä. Kulutusparatiisien sijaan on annettava kaupungista tilaa yhteisölliselle kulttuurille, joka ei edellytä jatkuvaa kertakäyttötavaran ostamista. Näitä asioita voidaan ja pitää edistää myös kuntatasolla.


Vasemmistoliiton Reilu siirtymä -ohjelma sisältää useita hyviä avauksia ilmastoystävällisemmän yhteiskunnan rakentamiseksi. Meidän täytyy aloittaa toimet nyt, eikä huomenna. Ohjelmassa todetaan muun muassa seuraavasti:

”Me haluamme, että ilmastokatastrofi ratkaistaan samalla kaikille parempaa arkea rakentaen. Me haluamme pisteen yksilöitä syyllistävälle keskustelulle, jossa yksittäisten ihmisten valintoja vertaillaan keskenään ja vastuu ilmastokriisin ratkaisusta vieritetään yksilöiden harteille. Me haluamme muuttaa rakenteita, sillä vain niin varmistamme, että uusi ilmastokestävä yhteiskunta on oikeudenmukainen aivan kaikille asuinpaikasta tai tulotasosta riippumatta.”

En voisi olla enempää samaa mieltä.

Täältä pääset tutustumaan Vasemmiston Reilu siirtymä -ohjelmaan.

Tulen julkaisemaan näkemyksiäni kuntapolitiikasta ilmastopolitiikkana tässä blogissa kampanjan aikana. Stay tuned! Seuraa myös sivuani Facebookissa.