Kategoriat
Blogi

Kulttuuri on elinvoimaa

Kulttuuritoiminta tuo kuntiin vireyttä ja elinvoimaa. Taide, kulttuuri ja yhteisöllisyys parantavat viihtyvyyttä ja elämänlaatua sekä ovat mielekästä, merkityksellistä tekemistä.

Musiikki, teatteri, festivaalit, kirjallisuus, elokuvat, kuvataide ja muut taiteen ja kulttuurin muodot eivät ole toisarvoista puuhastelua, vaan tärkeä osa ihmisten elämää. Lisäksi kulttuuri on olennainen työllistäjä Suomessa ja sillä on myös oma aluepoliittinen merkityksensä. Liian vähälle huomiolle ei saa jättää kulttuuritoiminnan intellektuaalisia, kulttuurillisia ja sivistyksellisiä arvoja.


Kirjoitukseni festivaalien aluepoliittisesta merkityksestä julkaistiin Helsingin Sanomissa 10.9.2020. Esitän siinä toiveen, että kunnissa osattaisiin jatkossa nähdä tapahtuma-ala ja kulttuuriala osana kunnan elinvoimaisuutta – ei menoeränä tai puuhasteluna. (Valitettavasti vanhanaikaisia puheenvuoroja vielä toisinaan kuulee.)

Kuntien ja valtion on kannettava vastuunsa kulttuurialan ahdingossa ja varmistettava elinvoimaisen kulttuurielämän jatkuminen pandemian jälkeenkin.