Kategoriat
Blogi

Ehdolla kuntavaaleissa 2021

Olen Salla Ilona Viitanen, 29-vuotias juristi ja FM (musiikkitiede) Helsingistä. Olen ensikertalaisena ehdolla kevään 2021 kuntavaaleissa Helsingissä Vasemmiston listalla. 

Kuntapolitiikka on tärkeässä asemassa suomalaisessa yhteiskunnassa, sillä monet hyvinvointivaltion palvelut toteutetaan nimenomaan kuntatasolla. Kunnat ja kaupungit ovat merkittäviä toimijoita myös ilmastopolitiikassa, sillä ne tekevät Suomessa suuren osan ympäristöä koskevista päätöksistä. Helsingin kokoinen kaupunki voi rohkealla ja kunnianhimoisella politiikalla toimia suunnannäyttäjänä paitsi Suomessa, myös Euroopassa.  

Olen ehdolla kuntavaaleissa, koska mielestäni Helsingin on korkea aika alkaa tehdä kunnianhimoisempaa ilmasto- ja yhteiskuntapolitiikkaa. Toiminnan aika on nyt, eikä kenelläkään meistä ole varaa jäädä seuraamaan yhteiskunnan kehitystä sivusta. Helsingin kaupungin tulee näyttää muille Euroopan pääkaupungeille mallia siitä, kuinka toteutetaan kestävää uuden aikakauden yhteiskuntapolitiikkaa. Helsingin on oltava suunnannäyttäjä siinä, kuinka kaupunki voi olla sosiaalisesti kestävä, torjua aktiivisesti ilmastonmuutosta esimerkiksi energia- ja liikenneratkaisuilla sekä huolehtia omalla alueellaan luonnon ja ympäristön monimuotoisuudesta. Tulevaisuuden kaupunkitila ei voi enää kannustaa ummehtuneeseen kulutuskulttuuriin, vaan fokus on siirrettävä sivistykseen, oikeaan kulttuuriin ja luontoon. On uskallettava uudistua ja luopua vanhasta.  

Olen harrastanut yhteisten asioiden tinkimätöntä hoitamista aina lukion ylioppilaskunnasta Helsingin yliopiston ylioppilaspolitiikkaan. Vasemmistoon olen kuulunut useita vuosia. Vaikuttajana olen taitava saamaan eteenpäin erityisesti asioita, jotka ovat muiden mielestä ”mahdottomia”. Uskon systemaattiseen ja pitkäjänteiseen työntekoon, enkä pelkää sanoa omaa näkemystäni. Juristina osaan hahmottaa eri osapuolten intressejä ja ymmärrän, kuinka päätökset konkreettisesti syntyvät. Juridiikka auttaa myös hahmottamaan kuntien vastuita ja velvollisuuksia sekä erottelemaan perustellut oikeudelliset argumentit poliittisista olkiukoista. 

Nyt ei ole enää aikaa äänestää valtuustoon opportunistisia urapoliitikkoja, jotka jättävät jälkeensä vuosi vuodelta suuremman ympäristövelan yhteistyössä sidosryhmiensä ja rahoittajiensa kanssa. Vasemmistoliitto on harvoja puolueita, joilla on aito mahdollisuus toimia riippumattomasti, arvoliberaalisti ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta edistäen. Vasemmistoliitto voi ajaa arvojensa mukaista politiikkaa mielistelemättä ulkopuolisia rahoittajia eikä Vasemmistossa ole myöskään rasistisiipeä, joka pitäisi puoluetta kuristusotteessa. Vasemmisto on ainoita puolueita, jolla on mahdollisuus saada aikaan todellisia muutoksia.

Tervetuloa seuraamaan ja osallistumaan kuntavaalikampanjaani! Lisätietoja ehdokkuudestani ja näkemyksistäni päivittyy tälle sivustolle sekä Facebookin poliitikkosivulleni.