Kategoriat
Blogi

Alle 30-vuotiaiden kannattaisi äänestää kuntavaaleissa

Tänään julkaistiin Helsingin Sanomissa lyhyt mielipidekirjoitukseni nuorten äänestysaktiivisuudesta otsikolla ”Nuorten on kannettava vastuunsa ilmastokriisistä äänestämällä kuntavaaleissa”. Tässä pidempi teksti siitä, miksi jokaisen alle 30-vuotiaankin kannattaisi äänestää kuntavaaleissa 2021.

Huhtikuussa 2021 koittavat kuntavaalit, joissa valtuustot valitaan seuraavan neljän vuoden ajaksi. Erityisesti nuorten kannattaa äänestää näissä vaaleissa. Äänestysaktiivisuus viime kuntavaaleissa (2017) oli yleisesti noin 60 %. Äänioikeuden käyttäminen edellisissä kuntavaaleissa oli kuitenkin huomattavan ikäsidonnaista, sillä 18-24 -vuotiaista äänesti vain noin 35 %, kun taas esimerkiksi 65-74 -vuotiaista äänesti jopa 74,6 %. 25-34 -vuotiaista äänesti vain 43 %.

Toisin sanoen yli puolet omasta ikäluokastani jätti äänestämättä.

Neljä vuotta on todella pitkä aika esimerkiksi ilmastokriisin vastaisessa työssä. Sen voi käyttää joko hyvin tai huonosti. Ilmaston kannalta todella tärkeät asiat, kuten liikenteen järjestäminen, energian tuotanto, jätehuolto, lämmitys ovat kaikki pitkälti nimenomaan kunnan päätettävissä. Äänestäminen on ilmastoteko.

Toisaalta kuntavaalien tulos vaikuttaa paljon pidempäänkin. Ne, jotka nyt äänestetään valtuustoihin, tulevat todennäköisesti tulevaisuudessa vaikuttamaan myös eduskunnassa ja ehkäpä Euroopan parlamentissa. Suomen europarlamentaarikoista esimerkiksi Silvia Modig, Alviina Alametsä ja Ville Niinistö ovat vaikuttaneet aiemmin kuntapolitiikassa. Näin ollen jo nyt äänestämällä vaikutamme myös siihen, miltä tulevaisuuden päättäjät näyttävät.

Suomessa kunnilla on kuitenkin todella merkittävä rooli monessa asiassa, sillä meillä on hajautettu hallintojärjestelmä. Osa asioista päätetään eduskunnassa, osa kunnissa. Kunta päättää nuoria koskettavista asioista. Nuoren sukupolven arvopohja on osittain erilainen kuin vanhempien. Jos haluamme myös nuorten arvojen näkyvän vaalituloksessa, meidän täytyy äänestää vaaleissa. Nyt vaaleissa äänestävät eniten iäkkäät. Se voi vaikuttaa siihen, miltä politiikka tuntuu ja näyttää. 

Ps. Koronakriisin takia ei kannata jättää äänestämättä. Korona on ohi kenties jo syksyllä, mutta valtuustot käyttävät valtaa useita vuosia.